Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Persbericht

R-chestra ontroert U met muziek van de buurman waar U liever niet naast zou wonen.
Wereldmuziek is uit. Leve de wereldmuziek!!

Hoe meer de globalisering toeneemt des te fanatieker mensen hameren op datgene wat men “eigen” cultuur noemt.
Het leidt tot de voortdurende behoefte zichzelf opnieuw te definiëren. Het een versterkt het ander, zo lijkt het.
Met als gevolg dat men steeds minder belangstelling heeft voor andere culturen dan de eigen cultuur.
Juist daarom is het meer dan ooit nodig is dat wij mensen iets van elkaars cultuur begrijpen; sterker nog, het is van cruciaal belang dat we ontdekken dat we veel meer met elkaar gemeen dan dat we op het eerste gezicht zouden denken.

R-chestra roeit dwars tegen de stroom op!!


Zij hecht eraan cultuur op te vatten als een ongelofelijk dynamisch en hybride fenomeen waar zelf volop deel vanuit maakt.
In Nederland absorbeert R-chestra echo's van over heel de wereld, buigt ze om en veroorzaakt weer nieuwe echo's. Zoals muzikanten dat altijd over de hele wereld hebben gedaan. En aan de basis lag altijd dat moment van ontroering, ongeacht de herkomst van de bron van die ontroering.
Dat het Nijmeegse R-chestra succesvol was met deze benadering moge blijken uit de 5 CD's die het gezelschap maakte, waarvan er twee werden bestempeld door Radio Nederland Wereldomroep tot het beste wat er in Nederland op dat moment gemaakt werd op het gebied van Wereldmuziek; R-chestra acteerde op het Sarajevo Zomer festival; op het Babylon festival in Irak; werd door Yo Yo Ma uitgenodigd te participeren in zijn zijde route festival in het Concertgebouw in Amsterdam; trad op in de Wandelende Tak; speelde bij barend en van Dorp en bij Han Reiziger,; deed een aantal concerten met de fabuleuze Turkse saz speler Erdal Erzinçan en het Nederlands Jeugd Strijkorkest en onlangs was het gezelschap te zien bij Vrij geluiden samen met de Syrische zangeres Shaza Hayek.